Zelfreflectie

26-11-2023
Nog exact vijfendertig dagen en een nieuw jaar breekt aan. Ideaal om eventjes een momentje voor jezelf te nemen en aan zelfreflectie te doen. Stil staan bij wat het afgelopen jaar voor jou heeft betekend. Dat kunnen mooie gebeurtenissen geweest zijn maar er kunnen zich ook situaties afgespeeld hebben die een serieuze impact op je leven hebben gemaakt.

Wat heeft het afgelopen jaar voor jou betekent ?

Ik nodig je uit om hier bewust eens tijd voor te maken. Als mens willen we toch graag groeien en dat kan alleen maar om bewust aan zelfreflectie te doen. Wat komt er als eerste onmiddelijk naar boven bij jou dat  iets persoonlijks en positiefs heeft betekend in het afgelopen jaar ? Iets waarbij je een warm en gelukkig gevoel van krijgt ?

Misschien ben je wel net die ene persoon tegengekomen waar je al zolang van droomde ? Of zet je je al jaren keihard in op je werk en heb je nu eindelijk de beloning gekregen waarop je hoopte en heb je een dikke promotie gekregen ? Het kan ook zijn dat jij en je partner al een tijdje op zoek zijn naar een eerste appartementje om samen te wonen en dat je nu na een lange en best frustrerende periode, toch dat ideale appartementje vlakbij je werk hebt gevonden ? Er zijn altijd wel een aantal vreugdemomenten die je onmiddelijk herinnert en waar je een blij en warm gevoel van krijgt.

Echter kunnen er ook minder fijne herinneringen ontstaan zijn in het afgelopen jaar. Wat komt er bij jou als eerste omhoog waarbij je een minder fijn gevoel krijgt ? Is er iemand uit je familiekring of je naaste vriendengroep ziek geworden met daar bovenop het slechte nieuws dat er geen goeie vooruitzichten zijn ? Of heb je je geliefde huisdier moeten afstaan na al die fijne jaren ? Probeer je al jaren je huwelijk te redden maar is dit afgelopen jaar de bom ontploft en is een echtscheiding onherroepelijk ?

Het leven bestaat niet uit een vloeiende lijn met alleen maar positieve herinneringen. Helaas zijn er ook minder fijne kantjes maar ook die mogen er zijn. Het leven bestaat uit licht en donker, yin en yang, de zon en de maan, koude en warmte en ga zo maar door. Als we geen donker leren kennen, weten we ook niet wat licht is. We kunnen als mens veel leren uit onze minder fijne ervaringen. Juist daar zit de uitnodiging in om ervan te leren en hierdoor te groeien als mens. Dat dit vanzelf gaat en gemakkelijk gaat zijn, hoor je mij niet zeggen.


Wat wil je loslaten van dit jaar ?

Soms komen er nieuwe mensen op je pad en dat is heerlijk. Maar mensen komen eventjes op je pad om je iets te tonen of te leren en er zijn mensen die heel je leven meelopen op je pad. We zijn opgevoed om vriendelijk te zijn tegen iedereen maar ondertussen heb je al wel gemerkt dat je niet met iedereen bevriend kan blijven. Niet iedereen zit op dezelfde lijn als jou. En dat is helemaal oké. We kunnen niet met heel de wereld bevriend blijven. Dus durf daar eerlijk zijn naar jezelf toe. Van wie wordt je blij ? Wie geeft jou inspiratie en energie ? Naar wie kijk je op ? Iemand die continue kritiek op je heeft, jaloers is of veel energie van je slorpt, wil je dagelijks niet in je naaste omgeving hebben. Het wil niet zeggen dat je iemand volledig moet uitsluiten uit je leven maar je schenkt er minder aandacht aan .


Zelfreflectie op verschillende gebieden

Zo kan je zelfreflecteren op een aantal levensdomeinen. Hoe is het dit jaar gegaan op werkvlak ? Ga je nog graag naar het werk ? Vind je dat je loon omhoog mag gaan ? Of merk je dat het werk zich steeds meer en meer opstapelt en dat je nu veel meer moet doen dan vroeger ? Zit je in een relatie en ben je blij zoals het nu gaat ? Of ben je al een tijdje single en had je gehoopt dit jaar iemand tegen het lijf te lopen ? Gezondheid, we vinden het soms zo vanzelfsprekend maar hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat beseffen dat het allemaal niet zo vanzelf gaat. Heb je een bewuste actie dit jaar ondernomen ? Ben je afgevallen of bijgekomen ? Heb je een fitnessabonnement aangeschaft maar merk je nu dat je daar veel te weinig van gebruik gemaakt hebt ? Ga voor jezelf eens een aantal levensgebieden na en maak de balans eens op waar het goed gegaan is en waar je veel meer verwacht had. Wanneer je dit gedaan hebt, komt er duidelijkheid en kan je sommige dingen achter je laten en andere kan je meenemen naar het nieuwe jaar.

Maak nieuwe doelen

Je hebt de keuze je leven te leiden zoals jij het wil en gewoon het zijn gangetjes laten gaan. Echter om te groeien, mogen we onszelf uitdagen. En die uitdaging is voor iedereen verschillend. Voor de ene persoon kan het enorm belangrijk zijn om volgend jaar 10 kilo af te vallen. Voor de andere kan het van betekenis zijn om er een bewegende activiteit bij te nemen. Iemand die een zittend leven leidt, heeft er alle baat bij om méér beweging in te plannen in zijn leven. Niet alleen op gezondheidsvlak gaat het je voordelen meebrengen maar misschien is het ook een fijne ontspanning voor je waarbij bepaalde zorgen van je lijf kunnen glijden. Je kan ook echte doelen voor jezelf uitschrijven waarbij je ook een datum gaat plannen. Een doel zonder datum gaat helaas een wens blijven. Schrijf dit uit op papier, hou de woorden niet enkel in je gedachten. Krachtige zinnen die je doel omschrijven gaan je aanzetten tot actie. Daarnaast helpt het ook om dit in plaatjes te vertalen. Zo geef ik een leuke workshop rond een visionboard maken op Zondag 17 december van 13u tot 16u in Lummen ( Limburg ). We gaan eerst een meditatieoefening doen en veel schrijfwerk om te ontdekken wat jouw verlangen voor het nieuwe jaar is en wat jouw doelen zijn. Na de workshop neem je je persoonlijk visionboard mee naar huis en leer ik jou hoe je deze dagelijks kunt gebruiken. Heb je zin om mee te doen ? Klik op de volgende link om je in te schrijven: https://www.christelvanloon.be/p/workshop-maak-je-eigen-visionboard/

PrivacybeleidCookiebeleid