Winterzonnewende feest

21-12-2023
Het joelfeest is het Scandinavisch Winterzonnewende feest. Het valt in de periode die aansluit bij de kortste dag van het jaar en in deze periode steekt men yoelvuren aan. Onder invloed van het Christendom is het joelfeest omgevormd tot Kerst of Midwinterviering of ook de twaalf Heilige Nachten genoemd. Yule wordt ook wel winterzonnewende genoemd en valt samen met het astronomisch begin van het winterseizoen. Met Yule is het de korste dag en de langste nacht en na Yule worden de dagen weer langer en neemt het zonlicht toe. Het licht komt terug in de wedergeboorte van God. Omdat het de wedergeboorte van God symboliseert, betekent het gelijk dat de Godin zich gaat terugtrekken.

Tijd van verstilling

In deze winterperiode krijgen we een uitnoding van de natuur om te verstillen en inspiratie op te doen zodat we er later de vruchten van kunnen plukken via onze creativiteit. De terugkeer van het licht was zeer belangrijk voor onze voorouders, want meer licht betekende meer zon en warmte hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekende. Het is dus ook niet vreemd dat daarom deze tijd juist aanleiding gaf tot feest vieren want het ergste deel van de winter was namelijk voorbij en vanaf nu kon meer weer gaan uitkijken naar de natuur die terug in bloei zou komen.


Yule

Met Yule nemen we afscheid van de God als Hulst-koning en wordt de Eik-koning geboren. Deze koning is de Heer van het groene woud en het lengen der dagen. Zijn heerschappij begint met Midwinter en eindigt met Midzomer wanneer zijn broer de Huls-koning het weer overneemt. Met Yule vechten de broers symbolisch om de gunst van de Godin in haar aspect van leven te schenken in de dood. Dood en wedergeboorte van het licht vormen het thema. De Eik-koning staat symbolisch voor groei, belofte, leergierigheid en God van de wassende zon. Zijn broer de Hulst-koning staat voor inkeer, wijsheid, rust en God van de afnemende zon. Hun symbolische strijd laat niet de dood van de éne koning zien maar wel de overheersende invloed van de ander. De geest van de geslagen koning waart nog rond maar zijn energie is afnemend zoals de energie van de overwinnaar toenemend is.


De Godin

De Godin is altijd aanwezig en is de cirkel van het leven. Zij wordt bevrucht, geeft leven, neemt leven, zij ontvangt en geeft. De God in zijn twee verschijningsvormen voedt de Godin met zijn energie, strijd voor haar, staat in dienst van haar, van dood en leven. Tijdens Yule en Litha gaat één aspect van hem te ruste en wordt het andere aspect geboren. Deze eeuwige cyclus is een symbolische weergaven van wat wij waarnemen en voelen in de natuur om ons heen en in onszelf.

Koning Hulst regeert van Litha ( 21 juni ) tot Yule ( 21 december ).Koning Eik heerst van 21 december tot 21 juni. Wist je dat heel vroeger mensen geen kerstboom hadden maar een Yule-blok ? Het Yule-blok bestond uit een stuk eikenhout dat werd versierd met stukken groen van de natuur; den, hulst of klimop.  Wanneer je een Yule-blok in huis bracht, deed je dit op een ceremoniële manier. Het blok werd aangestoken met een stuk dat was bewaard van het jaar daarvoor. Een Yule-blok mocht niet uit zichzelf opbranden want dat bracht ongeluk en je hield een stukje over om voor het volgend jaar te gebruiken. De as van het Yule-blok werd gebruikt in buideltjes voor genezing en bescherming of werd op het land uitgestrooid voor vruchtbaarheid. Het werd tevens in huis bewaard om het huis te beschermen. Tijdens het branden van een Yule-blok werden er blessings gezongen voor vruchtbare vrouwen, oogsten en veestapels. Wellicht waren deze liedjes de voorlopers van onze huidige kerstliedjes. 


Betekenis van deze periode

De symbolische betekenis hiervan is nieuw begin, geboorte, uitdagingen, compassie, afsluiten, eeuwigheid, dankbaarheid, inzicht, inkeer,  hergeboorte, opoffering, stilte, doelen, wijsheid en licht. Deze periode nodigt jou uit om in jezelf te keren, het afgelopen jaar te bekijken en te evalueren, te reflecteren en te healen. Kleuren voor deze periode zijn groen, rood, goud en wit. Bomen die hierbij horen zijn  hulst, taxus, zilverspar, berk, eik en maretak. De kruiden die hierbij horen zijn salie, kaneel, nootmuskaat, pepermunt, rozemarijn en saffraan. De edelstenen die je hierbij kunnen ondersteunen zijn zirkoon, turkoois en onyx. Deze periode duurt 12 dagen.


Wat kan je doen in deze Yule periode ?

* Maak een mooie krans van allerlei groen uit de natuur om het leven te symboliseren en geef het een mooi plekje in huis.

* Maak plannen en doelen voor het nieuwe jaar.

* Mediteer vooral in deze periode van verstilling en rust.

* Brand kaarsen binnen en buiten je huis.

* Maak een Yule-blok-kaarsenhouder zoals op de foto hierboven. Zoek een mooie stevige eiktak en maak daar gaten in voor de grootte van vier waxinelichtjes. Versier met wintergroen en kerstdecoratie.

* Schrijf drie lichtwensen op: één lichtwens voor Moeder Aarde, één lichtwens voor iemand waar je veel om geeft en één lichtwens voor jezelf. Schrijf mooie wensen die voor iedereen goed zijn en niemand schaden.Schrijf deze apart op blaadjes en bevestig ze aan een eiken Yule tak. Verbrand buiten deze Yule tak waarbij de rook de lichtwensen meeneemt naar boven en die verder het Magisch werk gaat verrichten. Als je de tak niet kan verbranden, leg de tak dan gewoon buiten in de natuur en laat het daar zijn werk doen.


Ik wens je een magisch mooi Yule-feest!

Liefs

Christel

PrivacybeleidCookiebeleid