De tien meest waardevolle lessen voor jezelf

09-07-2024
Het begon allemaal met het boek ' Je kunt je leven helen ' van Louise Hay. Ik was achttien jaar oud, bladerde door het boek maar het belandde gewoon daarna in mijn boekenkast. Echter op mijn veertigste, vlak na mijn scheiding, kwam het boek terug onder mijn aandacht. Ik heb het toen in één ruk uitgelezen en dacht bij mezelf; had ik dit maar eerder geleden. Ondertussen weet ik dat ik er destijds nog niet voor klaar was. Maar het lezen van dat boek was voor mij het startsein van het pad naar veel méér zelfliefde, want inderdaad ik zag mezelf helemaal niet graag. En daar begint alles bij. Ondertussen heb ik vele boeken van Louise Hay en daaruit heb ik haar tien meest waardevolle lessen gehaald en deel ze graag met jou. Haal er één ding uit waarmee jij al aan de slag kan gaan. Gun jezelf dat.

1. Kijk in de spiegel

Ga voor een spiegel staan, kijk jezelf diep in de ogen en herhaal positieve boodschappen over jezelf, spreek ze hardop uit tegen jezelf. Louise Hay zag het leven als een spiegel. Het weerspiegelt de relatie met onszelf. Als we zonder oordeel of schaamte in de spiegel kunnen kijken, zien we de persoon wie we werkelijk zijn. Als je een probleem hebt over gezondheid, relaties, het financiële, zorgen enz.... is er één ding waar je absoluut aan mag gaan werken en dat is de liefde voor jezelf. Kijk minstens één keer per dag in de spiegel en zeg tegen jezelf ' Ik hou van je, ik hou werkelijk van je '. Het is een andere manier van zeggen dat het Leven van je houdt.


2. Kies een gedachte vanuit je hart

Louise was de koningin van de affirmaties. Het enige waar we mee te maken hebben, is een gedachte en een gedachte kan je veranderen. Wat het probleem ook is, onze ervaringen zijn alleen maar uiterlijke effecten van innerlijke gedachten. En daarvoor kunnen we dan positieve affirmaties voor gebruiken. Alles wat we zeggen en denken is eigenlijk een affirmatie van die ervaring in ons leven, en een groot deel van wat we gewoonlijk zeggen en denken is best negatief. Wanneer we onze gedachten over onszelf of over iemand anders veranderen, veranderen we de manier waarop we de wereld ervaren. Lees deze zin maar eens een paar keer opnieuw om de woorden werkelijk tot je door te laten dringen. Kies een liefdevolle affirmatie vanuit je hart om gedurende de dag met je mee te nemen. Zeg de affirmatie niet alleen op. Zing het hardop, doe het voor de spiegel, plak het op een post-it op de koelkast en in je auto, schrijf het op je hand, zet het in je GSM. Leef je affirmatie alsof je het echt meent!


3. Luister naar je innerlijke weten

Diep van binnen zit al onze kennis en wijsheid en deze innerlijk weten en spirituele leiding is op elk moment beschikbaar. We mogen alleen meer contact hiermee maken door bijvoorbeeld voor de spiegel te gaan zitten, contact te maken met ons innerlijk weten en dan te vragen: Wat zou je willen dat ik vandaag ga doen ? Of welke behoefte mag ik vandaag voor mezelf vervullen ? Wees kalm en rustig en het antwoord zal in je opkomen. Je hoeft alleen maar te luisteren.


4. Vergeef iedereen voor alles

Vergeving is bijna het antwoord op alles. In het boek ' een cursus in wonderen ' staat dat alle ziekten voortkomen uit een staat van niet-vergeven. Dus als je je nog eens ziek voelt, kijk dan eerst eens om je heen en vraag je af wie je mag vergeven. Diegene die we het moeilijkste kunnen vergeven, mogen we het dringenst los laten.Vergeving betekent simpelweg het verleden loslaten en dat kadootje mag je jezelf schenken. Je moet jezelf niet meer blijven straffen voor wat anderen je in het verleden hebben aangedaan. 


5. Wees dankbaar voor vandaag

Je kan dankbaarheid in zoveel dingen en momenten voelen. Je kan je bed bedanken omdat je zo lekker geslapen hebt, je kan je auto bedanken omdat deze je veilig van punt A naar B heeft gebracht. Hou een dankbaarheidsboekje bij en leg het op je nachttafeltje bij je bed. Schrijf elke dag minstens drie verschillende dingen in je boekje op waarvoor jij dankbaar bent. Hoe dankbaarder je bent, des te meer redenen je vindt om dankbaar te zijn.


6. Zorg goed voor je lichaam

Goed voor je lichaam zorgen is een pure daad van zelfliefde. Vergeef jezelf omdat je je lichaam in het verleden niet goed hebt behandeld en begin vandaag je lichaam met liefde en respect te behandelen. Luister met liefde naar de boodschappen die je lichaam je stuurt. Stem af op je Innerlijk weten en vraag hoe jij vandaag van je lichaam kan houden .


7. Creëer je toekomst nu

Louise was een laatbloeier. Toen ze vijftig was, publiceerde ze pas haar eerste boek. Toen ze zestig was richtte ze Hay House op en de Hay foundation. Ze begon te tekenen en te schilderen en op haar tachtigste hield ze haar eerste tentoonstelling. Je kan aan het begin van elk nieuw jaar een bewuste intentie plaatsen voor méér spirituele groei zoals iets nieuws leren of op plaatsen komen waar je nog nooit geweest bent. Het is nooit te laat om iets te doen, jij creëert wat je wil en wanneer.


8. Zeg ja tegen het leven

Wanneer je dagelijks contact maakt met je Innerlijk weten of je Innerlijke bron, dan krijg je antwoorden door waarop jij een volle ja mag zeggen. Ja zeggen voor het helen van je leven, bereid zijn om in de spiegel te kijken en te zeggen ' Ik hou van je  '. Erop vertrouwen dat je Innerlijke bron je bij elke stap op je pad begeleid.


9. Amuseer je

We zijn allemaal een kind geweest en dat innerlijk kind is nog in jou aanwezig. Als jij een volwassen en wijze vrouw wil worden, is het belangrijk dat je van je innerlijk kind houdt. Geef haar jouw aandacht. Hoe meer je van je innerlijk kind houdt en het accepteert, hoe sneller je het verleden accepteert, je het heden zal binnen gaan en buiten komt om te spelen. Doe iets wat je als kind leuk vond. Knikkeren, schommelen, kleuren, springen met een springtouw....alles wat je leuk vond als kind kan je nu als volwassene nog steeds doen.


10. Laat het leven van je houden

Wanneer jij denkt dat het te laat is om te groeien en te veranderen, mag je daar nog eens flink over nadenken. Dat je iets heel lang geloofd hebt, wil niet zeggen dat je er altijd zo over moet blijven denken. Je kan je gedachten ombuigen naar gedachten die positiever zijn. Denk aan gedachten die jou een steun geven. Onthou dat het Leven van je houdt en als jij van het leven houdt, brengt dit iets prachtigs op gang.

' Het leven houdt van je ' was Louise haar karakteristieke affirmatie.Ze signeerde haar boeken met deze affirmatie, ze ondertekende haar e-mails met deze affirmatie en ze beëindigde haar telefoontjes met deze woorden. Het was altijd het Leven met een hoofdletter L waarmee ze verwees naar die Ene Oneindige Intelligentie die achter alles aan het werk was.

Het Leven houdt van je is echter meer dan alleen een affirmatie. Het verwijst naar een filosofie van fundamenteel vertrouwen die ons aanmoedigt om erop te vertrouwen dat het Leven-met een hoofdletter L- het beste voor ons wil en dat het Leven meer van ons kan houden naarmate wij meer van het Leven houden. De eerste stap op dit pad van vertrouwen is dat we bereid zijn de liefde toe te laten. Door meer van onszelf te houden, kunnen we echt meer van een ander houden. Zo worden we een liefdevolle aanwezigheid in de wereld - iemand die met zijn hele hart de affirmatie Ik hou van het leven en het leven houdt van mij zegt.

PrivacybeleidCookiebeleid